Percieved Healthcare
Average Requirement for Energy-Kcal

Analize recente ale OECD arata că datorita cresterii cheltuielilor de asistenta medicala s-a produs imbunatatirea sperantei de viata, dar si alti factori determinanti, cum ar fi standardul de viata crescut, factorii de mediu, stilul de viata si educatia sunt, de asemenea, motoare importante.

 

Se pot obtine progrese la nivelul sperantei de viata punand mai mult accentul pe îmbunătățirea nivelului de sănătate publică și a prevenției bolilor, în special în rândul grupurilor dezavantajate

 

Bolile cronice precum cancer, tulburări cardiovasculare, boli ale sistemului respirator și diabetul sunt cauzele majore de deces în țările OECD. Bolile cronice reprezintă trei sferturi din totalul deceselor în zona OECD. Majoritatea acestor boli pot fi prevenite, deoarece sunt legate de stilul de viață.

 

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt un alt factor de risc în majoritatea bolilor cronice. În 20 din 34 de țări ale OECD, peste 50% din populația adultă este catalogată drept supraponderală sau obeză.

 

Sursa: Organizația pentru Cooperare și Deyvoltare Economică (OECD)

Healthy_ageing

In viziunea noastra stilul de viata este format din multimea elementelor ce definesc modul in care traim – locul și spațiul de muncă, locuința, stresul generat de acestea, precum și calitatea nutriției și a activităților sportive.

Stilul de viață cuprinde conexiunile sociale si familiale, condițiile de trai, educația și oportunitățile. În accepțiunea noastră, un trai bun este un obiectiv ce poate fi atins prin modificarea stilului de viață.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Un trai decent, bun, starea de bine, este parte determinantă a oricărui stil de viață și poate fi definit prin elemente obiective și subiective.

Elementele obiective ale unui trai bun includ condiția de viață și oportunitățile de atingere a potențialului, oportunități care în principiu ar trebui să fie distribuite echitabil și nedisctriminatoriu, tuturor. Șansa și accesul  la sănătate sunt o parte a acestor obiective.

Elementele subiective cuprind în mare parte experiența de viață a fiecăruia. Pe baza acestor elemente, starea de bine (wellbeing) este catalogată fie ca o construcție de blocuri elementare sau un întreg. Există o bibliografie stufoasă care definește această stare de bine ca o funcție a oportunităților și a realizărilor individuale.

Un studiu nou al OECD cataloghează trei zone distincte care furnizează informații relativ importante la elementele subiective ale stării de bine:

  • Ce duce la starea de bine – sentimentul de autonomie, competența, scopul în viață,

punctul de control;

  •  Starea pozitivă sau negativă – experiența bucuriei, a fericirii, anxietății,

a tristeții;

  • Evaluarea vieții – autoevaluarea.

Alte modele conceptuale pornesc de la premise diferite. În plus, bunăstarea, starea de bine, este percepută simultan ca stare și proces dinamic.